година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Посебна издања

2010

Владана Стојадиновић и Слађана Јеремић, Вековима таложено знање

„Времеплов писмености, књиге, библиотека и информисања у књажевачком крају“ - од првих трагова писмености, првих школа, Читалишта, књижара, штампарија и медија, до савремених образовних установа, издаваштва, интернет телевизије и модерне јавне библиотеке, „библиотеке без зидова“; ми о себи и други о нама – речју, сликом, оком камере и пером новинара.

Владана Стојадиновић и Слађана Јеремић, Вековима таложено знање

2012, 2014

Милан Милосављевић, Привреда општине Књажевац 20. века – први део (1900–1945)
Милан Милосављевић, Привреда општине Књажевац 20. века – други део (1945‒2000)

Коришћењем обимне документације и литературе, у дескрипцији, статистици и слици, Милан Милосављевић, као економски познавалац и привредник са успешним искуством, реално и објективно пресликава на странице књиге прву половину 20. века, те даје континуирани динамички и структурни приказ привредног развоја Књажеваца у различитим политичким и економским периодима и временима.

Из рецензије

„Привреда општине Књажевац 20. века – први део (1900–1945)“ (2012), Милан Милосављевић
 „Привреда општине Књажевац 20. века – други део (1945‒2000)“ (2014), Милан Милосављевић

2013

Владана Стојадиновић, Милена Милошевић Мицић, Бојана Илијић, Књажевац – о завичају од А до Ш

Појмовник за мале и велике „завичајце" садржи 200 појмова које су аутори изабрали трудећи се да њима обухвате што је могуће више тема о најразличитијим областима људског стваралаштва и о животу људи на простору књажевачког краја од праисторије до данас.
Осим 200 текстова, те неколико прилога о завичајној друштвеној и културној историји, књига садржи и преко 500 илустрација - грађу из фонда Завичајне збирке Библиотеке, Фотодокументације Завичајног музеја и приватних колекција Књажевчана, фотографије Саше Милутиновића Летећег и Ивице Васиљевића Васе. Корице краси слика „Књажевац" академског сликара Драгослава Живковића.
Публикација је плод вишедеценијског рада стручњака Народне библиотеке "Његош" и Завичајног музеја Књажевац на прикупљању, истраживању, тумачењу, презентовању и промовисању завичајне културне баштине и, конкретно, вишегодишње сарадње ових институција културе на реализацији едукативног програма за основце "Завичајни појмовник".
Суиздавач публикације је Завичајни музеј Књажевац.

„Књажевац – о завичају од А до Ш“ (2013), Владана Стојадиновић, Милена Милошевић Мицић, Бојана Илијић

2018

Владана Стојадиновић, Стота књига - прилози о издањима Народне библиотеке "Његош" 2008-2018

Књига о књигама
О књигама, едицијама, ауторима, сарадницима… Ради промовисања садржаја и тема издања Народне библиотеке „Његош“, настајали су од 2008. прикази, чланци, видео-прилози, објављивани и емитовани у локалним медијима и на сајту Библиотеке, забележене речи уредника, сарадника, гостију на промоцијама… Уз библиографију издања Библиотеке 1990˗2018, ови текстови и прилози сведоче о богатству књижевноисторијског и културноисторијског наслеђа књажевачког краја, простора који и даље походе многи истраживачи…

„Књажевац – о завичају од А до Ш“ (2013), Владана Стојадиновић, Милена Милошевић Мицић, Бојана Илијић
о едицији