година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

За географе и љубитеље Књажевца и околине

Јавни час о завичају, одржан 16. маја 2018. поводом Дана општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ посветила је промовисању седме књиге едиције „Књажевачким крајем“, научнопопуларној публикацији Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића.

Базирана на Сибиновићевом магистарском раду, објављеном у књизи Фактори и фазе економско-географског развоја Књажевца и околине 2008, ова публикација садржи нове податке и анализе аутора о географским, историјским, културним, просветним, демографским и економским факторима развоја књажевачког краја. Публикација, илустрована великим бројем географских карата, графика, табела и фотографија, уз низ занимљивости, намењена је пре свега младима, средњошколцима и студентима, заинтересованим за истраживање краја у којем живе. Овај својеврсни „уџбеник о завичају“, посебно картографска грађа коју садржи, може се користити и у настави, као додатна литература уџбеницима из области географије. О књизи су говорили аутор др Микица Сибиновић и уредник Владана Стојадиновић. Др Сибиновић, говорећи о географским факторима развоја, нарочито се осврнуо на проблеме и недостатке који успоравају и на потенцијале који би могли да повољно утичу на економски развој књажевачке општине. Аутори највећег броја фотографија објављених у књизи су Саша Милутиновић Летећи, Ивица Васиљевић Васа и Дејан Илијић. Суиздавач публикације је Српско географско друштво.

Промоцији су присуствовали и студенти треће године Географског факултета Универзитета у Београду, који су се на теренску наставу и ове године запутили у књажевачки крај, па су им зато библиотекари посветили посебну пажњу и повели их у кратку виртуелну шетњи „Кроз варош“. У сарадњи са Географским факултетом, информативно-едукативни програм о Књажевцу и околини Библиотека за студенте реализује од 2013. године.

 

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)