година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године.

Реч је о збирци народних творевина „Српски венац“ које је сакупио и објавио тадашњи учитељ Тодор Влајић, савременик Вука Караџића, књижевник и искрени љубитељ српске историје и народне књижевности, а ипак неправедно заборављен стваралац и сакупљач народног усменог стваралаштва које је значајно за очување и проучавање националне културне баштине.

Публика је била у прилици да присуствује премијери документарног филма „Српски венац Тодора Влајића“ и да се упозна са друштвено-историјским и културним приликама које су владале у Србији половином 19. века, о Гургусовцу тога доба, „сочинитељу“ овог „малог делца“, његовом животу и сакупљачком раду.

Обиман, важан и темељан научноистраживачки рад на приређивању публикације и њеном приближавању савременом језику и читаоцу обавили су доцент др Данијела Поповић Николић и др Александар Костадиновић, а свој научни рад о прозним књижевним формама у Влајићевој збирци, за ову је публикацију Библиотеци уступила проф. др Снежана Самарџија. Књига је обогаћена и прилозима Тодора Влајића из листа „Подунавка“ и листова „Српске новине“ и „Јединство“, као и прилозима из архивске грађе.

Више о аутору и делу публика је сазнала кроз разговор који је са гостима, приређивачима публикације, водила виши дипломирани библиотекар мср Владана Стојадиновић, уредник. Она се захвалила на помоћи свим сарадницима и нагласила да је ово вредно дело сада доступно читаоцима и научној и стручној јавности ради даљег проучавања.

Научноистраживачки рад и штампање публикације реализовани су у оквиру пројекта „Српски венац Тодора Влајића“, који је финансирало Министарство културе и информисања, у области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, управљања и коришћења старе и ретке библиотечке грађе у 2017. години.

„Српски венац“ Тодора Влајића девета је књига едиције „Завештање“. По један примерак књиге добили су сви посетиоци, а промоција је организована у оквиру програма обележавања Дана општине Књажевац.

(8. мај 2018)

 

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)