година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Промоција Бајке о краљу Џерију

Народна библиотека „Његош“ је, у оквиру Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, организовала промоцију сликовнице „Бајка о краљу Џерију“ Игора Коларова.

Игор Коларов је иницијатор Манифестације и први добитник Награде „Књажевачко златно руно“, која се додељује за допринос стваралаштву за децу и разиграном детињству. Књажевачка библиотека покренула је и историмену едицију у којој ће штампати дела свих награђених стваралаца “Чаробних полица“. Прва објављена књига је сликовница Игора Коларова, великог пријатеља и драгоценог сарадника књажевачке Библиотеке.

Пред пуном салом Друштвеног клуба Дома културе, о сликовници и аутору говорили су писци за децу и младе: домаћин овогодишње манифестације Бранко Стевановић, Душан Ђурђев, Дејан Алексић и Владимир Андрић. Публици је представљена и књажевачка гимназијалка Јулијана Ристић, чије илустрације красе ову сликовницу. Уз много речи хвале, на промоцији се могло чути много о особености књижевног стваралаштва и посебности Игора Коларова. Истакнуто је то да је Коларов један од најзначајнијих и најнаграђиванијих савремених српских писца за децу и младе. Како Душан Ђурђев рече: „Деца свет који их окружује схватају озбиљно и ту за њих нема ничег смешног, али када виде одраслог човека који свет посматра на тако неозбиљан начин као што је то чинио Игор, е то је већ смешно, јер се од одраслих то не очекује“.

На самом крају промоције, сви просветни радници добили су на поклон сликовницу „Бајка о краљу Џерију“ уз обавезу да је прочитају својим ученицима.