година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Завршен програм „Све је култура“

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“, који се на Дечјем одељењу реализује од 2012. године.
Овогодишњој генерацији ученика петог разреда књажевачких основних школа представљено је двадесетак великана чија су дела део локалне, националне и светске културне баштине. У игри откривања занимљивости из живота великана уметности, науке и културе, њиховом стваралаштву, историјском периоду у ком су живели и њиховим савременицима, деца су обогатила и проширила школско знање и општу културу. У посебном делу овог програма деца су обучена да користе електронски каталог Библиотеке и самостално се сналазе у библиотечком фонду. Своје знање одмах су практично применили претражујући каталог у потрази за грађом о Леонарду да Винчију, Моцарту, Милутину Миланковићу или књигама Џека Лондона, Егзиперија, Бране Цветковића. Реализацијом програма „Све је култура“ библиотекари настоје да код деце развију свест о богатству културне баштине и месту библиотеке у процесу информисања и стицања знања.
Програм се реализује у сарадњи са књажевачким основним школама, организовано је укупно тринаест сусрета, а учествовало више од стотину деце.