година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

БИБИН ВОДИЧ КРОЗ БИБЛИОТЕКУ

Премијерним извођењем позоришне представе „Прича о две приче и читању“, изложбом „Са Библиотеком кроз векове“ и презентацијом „Биби у царству знања“, Народна библиотека „Његош“ обележила је Међународни дан књиге за децу, десет година едукативних програма за децу и младе и 160 година од првог писаног трага о Књажевачком читалишту.

Бибина драмска полица за ову прилику је на Велику сцену Дома културе преселила ликове и догађаје из популарних књига Дејана Алексића. Сценарио је написала Владана Стојадиновић, а сценографију је осмислио Раде Ристић. Бибини сјајни мали глумци публику су забавили причом о добром доктору који празне приче успешно лечи од празнине, нежном змају који се „запослио“ у причи за лаку ноћ, дечаку који је муву из празне главе истерао стицањем знања. У центру пажње били су библиотека, књига, читање, писменост. Све оно што се деценијама негује у најстаријој установи културе у Књажевцу и о чему су посетиоци могли да сазнају на изложби посвећеној историјском развоју књажевачке библиотеке и у презентацији о програмима, циљевима, резултатима и учесницима едукативно забавних програма за децу и младе. Гостима Библиотеке подељене су две публикације „Са Библиотеком кроз векове (1857-2017) „ и „Биби у царству знања“.

Изложба „Са Библиотеком кроз векове“, коју прати и истоимена презентација у Читаоници Библиотеке, постављена је у холу Народне библиотеке „Његош“.

Позоришном представом „Прича о две приче и читању“ свечано је означен почетак Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице 2017“.