година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Чика Брана – „чаробњак смеха“

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почео је нови циклус радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ намењен ученицима трећег разреда књажевачких основних школа.

Уводна прича „Кад су велики били мали“ прошетала је основце кроз детињство великана науке и књижевности за децу: Тесле, Пупина, Змаја, Душка Радовића, Десанке Максимовић, Љубивоја Ршумовића. Малишани су одгонетали која се личност крије иза дечјих несташлука из презентације, закључили да су сва деца на свету иста, а да од породице, васпитања, школе и образовања зависи шта ће у животу постати. У центру пажње свих сусрета био је Брана Цветковић, његов живот и стваралаштво за децу. Деца су сазнала да је чувени Брана рођен у Књажевцу, чули су причу о томе како су га родитељи једном изгубили у снегу, у каквог је човека порастао Брана, како је основао прво дечје позориште за децу у Србији, колико је песама и прича написао за најмлађе и како су чика Бранине илустрације доспеле у књажевачку библиотеку. Са делом стваралаштва „човека који је засмејавао Србију“ упознали су се одгонетајући чика Бранине загонетке, а у читаоници Библиотеке погледали су изложбу посвећену „чаробњаку смеха“ који је неизмерно поштовао и волео децу. За најмлађе је приређена и изложба књига Владимира Андрића, Игора Коларова и Бранка Стевановића.

Први циклус радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“, део је пратећег програма Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.