година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Промоција књиге „Бели Поток кроз векове“ Милана Милосављевића

Народна библиотека „Његош“ промовисала је пету књигу едиције „Књажевачким крајем“ – „Бели Поток кроз векове“ Милана Милосављевића.

Књига се, према мишљењу рецензента др Микице Сибиновића, бави проблемом генезе, развоја и специфичности становништва и привреде сеоског насеља Бели Поток. Аутор књиге, Милан Милосављевић, публици је говорио управо о томе – о најзначајнијим периодима у историји села, о његовом друштвеном и економском развоју, а и о разлозима гашења многих привредних делатности и миграције становништва на релацији село-град последњих деценија 20. века. О актуелном стању Белог Потока, његовим потенцијалима и о могућностима ревитализације и обнове, уз аутора је говорила и социолог др Лела Милошевић Радуловић, доцент на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, истичући да обнова села није немогућа, али да је то тежак и дуготрајан процес, за који су одговорни и држава и појединци. Ова нам књига то поручује и на то нас опомиње, закључила је др Милошевић Радуловић. Још једна порука са овог скупа је и да у време нарочито израженог демографског одумирања сеоских насеља књажевачке општине, овакве публикације добијају све већи значај, као извор за многострука истраживања овог подручја, а и као чувари сећања.

У програму су учествовали и чланови КУД пензионера „Сунчана јесен“, а у публици су, осим љубитеља завичајних тема и поштовалаца аутора и издавача, били бројни Белопоточани и њихови потомци. Промоцији су присуствовали и гости аутора, г. Данијел Режек, бивши председник општине Чаковец са пријатељима из Чаковца.