година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Промоција књиге "Заглавак, у успоменама" Бојана Ристића

Народна библиотека „Његош" организовала је промоцију књиге „Заглавак, у успоменама" Бојана Ристића. Књига је објављена у едицији „Књажевачким крајем", једној од пет едиција у којима књажевачка библиотека чува, негује и промовише завичајне вредности.

О томе како је књига настала, ко су били саговорници и сарадници на прикупљању материјала за несвакидашње и оригиналне приче о селима Заглавка која се полако гасе, мотивима за бављење завичајним темама и носталгији за завичајем говорио је аутор књиге Бојан Ристић, професор српског језика и књижевности у Техничкој школи. Владана Стојадиновић, директор Народне библиотеке „Његош" и главни и одговорни уредник публикације изразила је задовољство због све већег интересовања за завичајне теме. Овај изузетно важан посао за локалну јавну библиотеку окупио је до сада тим младих људи са академским звањима из различитих научних области, коме се својим „аутентичним делом", истраживачким духом и љубављу према завичају прикључио и Бојан Ристић. О књизи је говорио и етнолог и антрополог др Дејан Крстић. У програму су учествовaли рецитатори – ученици Техничке школе Књажевац.

Промоција књиге „Заглавак, у успоменама" окупила је бројну публику, људе пореклом из Заглавка, Бојанове рођаке и пријатеље, љубитеље завичајних тема, а изузетно поштовање према свом колеги и његовом раду својим бројним присуством исказали су професори Техничке школе Књажевац.