година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Јубилеј Новогодишњег литерарног конкурса Библиотеке

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржана је мала свечаност у част деце, добитника награда 10. новогодишњег литерарног конкурса, а овогодишња тема, на предлог писаца за децу Игора Коларова и Бранка Стевановића, била је „Чаробни свет библиотеке“. Млади аутори представили су се својим песмама и причама, а на поклон од Библиотеке добили су дипломе, похвалнице и књиге.

У конкуренцији ученика млађих разреда прву награду добио је Матија Јовановић, ученик 3/2 разреда Основне школе „Вук Караџић“, а додељене су две друге, три треће награде и једна похвалница. У конкуренцији ученика старијих разреда уручене су три похвалнице, а похвалу за своје радове добили су и прваци, најмлађи учесници Новогодишњег литерарног конкурса. Библиотекари су доделили посебне награде малишанима који су написали приче инспирисане маскотом Дечјег одељења, Биби Сликовчицом. Била је ово прилика да се свима који се баве децом и дечјим стваралаштвом ода признање за ангажовање и ентузијазам и пошаље порука одраслима да децу што више мотивишу на самосталан рад и развијају њихов таленат и креативност.

Овогодишња тема, „Чаробни свет библиотеке“, инспирисала је 143 ђака књажевачких основних школа да напишу песму или кратки прозни текст. Награђени ученици били су гости Дечјег одељења Библиотеке у четвртак, 17. децембра 2015.