година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Завичајцима драга, а науци корисна њига

Народна библиотека „Његош“ била је у среду, 22. јуна домаћин промоције на којој је представљена књига Јелене Милошевић Петровић „Ратарска и повртарска лексика села Дебелице“. Реч је о дорађеној и унеколико измењеној верзији дипломског рада  аутора, одбрањеном на Филозофском факултету у Нишу.

Отварајући промоцију,  Владана Стојадиновић, директор Народне библиотеке „Његош“, рекла је да ова, као и свака друга публикација која се на било који начин бави језиком књажевачког краја,  представља драгоценост и прилог познавању не само језика, већ и живота људи на овим просторима.  О књизи, њеном значају и напорима да оваква грађа дође до руку читалаца говорили су Јелена Милошевић Петровић, проф. др Јордана Марковић, професор на Филозофском факултету у Нишу, др Недељко Богдановић и др Борислав Првуловић, редовни професори универзитета у пензији и Михајло Марковић, агроном.

Одломак из књиге казивао је Младен Милошевић, одевен у народну ношњу, а још једно завичајно вече појањем су улепшале девојке певачке групе Дома кулутре. Попут свих књига које се баве завичајем, и ова је изазвала велико интересовање публике, а Јелену и њено настојање да отргне од заборава речи и језик људи међу којима је одрасла, подржале су и колеге из Техничке школе у Књажевцу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.06.2011.