година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Биби Сликовчица и њена весела новогодишња дружина угостили су на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ децу са сметњама у развоју, ученике Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“ и њихову наставницу Снежану Ђурић. Због труда и креативности које су уложили у радове израђене поводом овогодишње Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ деци су уручене дипломе.

Захваљујући сарадњи са Центром локалне демократије Књажевац, фонд књига на страним језицима Народне библиотеке „Његош“ богатији је за више од 200 публикација на италијанском. Реч је углавном о књигама за децу и младе, сликовницама, стриповима, енциклопедијама, публикацијама из области уметности, кулинарства, класичне и савремене књижевности, методама за учење италијанског језика за различите нивое знања…

Неколико пута годишње библиотекари Народне библиотеке „Његош“ гостују у ОШ „Дубрава“, у издвојеном одељењу у Кални. Последњи овогодишњи сусрет догодио се у децембру. Библиотекари су свим ђацима школе и деци из вртића поклонили по једну лепу књигу. Да увећају зимске радости и пожеле срећну Нову 2019. годину.

Најупорнији полазници едукативно забавног двојезичног програма „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“ дошли су у петак, 14. децембра на последње дружење са библиотекарима у овој години.
Тако је од дечјих радова , у сусрет празницима којима се највише радују најмлађи, почела израда својеврсног „Буквара дечјих жеља“. Желим да имам фабрику чоколаде, да будем добар ђак, да видим Деда Мраза, да идем на море, да свирам хармонику…

Последњи сусрети са ученицима трећег разреда књажевачких основних школа, у едукативно-забавном програму „Од 1 до 5“, протекли су у знаку приче о емоцијама.
Деца су говорила о томе шта их чини срећним, на кога се и због чега љуте, шта је то понос, како знамо да је неко заљубљен или збуњен, шта је то туга, како се „смеју“ очи, могу ли осећања да се „помешају“.

Под насловом Стота књига, Народна библиотека „Његош“, на крају 2018. године, објавила је стоту монографску публикацију, збирку прилога о издањима Библиотеке од 2008. до 2018. године. У овој „књизи о књигама“ прикупљени су текстови, прикази, чланци, забележене речи аутора, уредника, сарадника, рецензената, гостију на промоцијама, све што је у последњој деценији написано ради промовисања садржаја и тема публикација и едиција Библиотеке,

Народна библиотека „Његош“ организовала је новогодишњу радионицу за предшколце, последњи овогодишњи сусрет едукативног програма „Читаоница-играоница“. У Великој сали Дома културе, у петак 7. децембра, деца су уживала у цртаном филму „Ноди спасава Божић“. На крају је сваки предшколац од Библиотеке као поклон за Нову годину добио сликовницу и позив да се придружи библиотекарима у наредном циклусу програма, у марту 2019. године.

Изложба „Портрети учесника Великог рата (из збирки и сећања потомака)“, коју је Народна библиотека „Његош“ приредила поводом обележавања стогодишњице ослобођења у Првом светском рату, отворена је 6. децембра 2018. у огранку Библиотеке у Минићеву. Отварање изложбе пре би се могло назвати окупљањем потомака учесника Великог рата из Минићева и околине, људи који су Библиотеци уступили грађу и фотографијама, документима и сећањима испунили изложбене паное.

Гости Дечјег одељења Народне библиотеке „Његош“, у уторак 4. децембра 2018. била су деца старије групе вртића „Црвенкапа“ и њихови васпитачи. Будући полазници едукативног програма „Читаоница играоница“ забавили су се уз причу „Арчи и Дора у зимској авантури“, сазнали све што их занима о библиотеци и професији људи који њој раде. Највећу пажњу деце привукле су луксузно опремљене књиге за децу, књиге искакалице и, наравно, Биби Сликовчица.

Четврти круг радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ био је посвећен развоју писма, књиге и библиотека. Кроз презентацију „Свет писмености“ основци су сазнали који су најранији облици писања, која писма су део породице азбука, како су настали папирус и пергамент, ко је измислио хартију, како изгледају рукописне књиге

Страна 1 од 9

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)