година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Култура на милиметар

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ у 2017. години реализовано је 12 едукативно забавних, креативних и информативних програма за децу и младе. Циљ свих активности је промовисање писмености, књиге и читања, подизање нивоа опште културе и информисаности, упознавање са завичајном, националном и светском културном баштином, европским вредностима, подршка осетљивим групама деце и младих, подстицање креативности и стваралаштва оних на којима почива будућност локалне заједнице.

У „Читаоници играоници“, која траје већ читаву деценију, око бајки, басни, дечјих права, различитих песама и прича окупило се ове године у 50 сусрета више од 370 предшколаца из две генерације (16 група) најмлађих корисника Библиотеке. Одмах на почетку школске године организовано је 9 групних сусрета са 198 ученика првог разреда, како би се најмлађи ђаци подстакли да што чешће користе чланске картице које им још у предшколском узрасту дарује Библиотека. У програму „Од 1 до 5“ учествовало је више од 130 ученика трећег разреда, распоређених у 7 група. Одржано је 27 сусрета, а теме попут развоја писма, књиге и библиотека, о научним достигнућима или свету као глобалном селу допуниле су школске лекције и знање новим и занимљивим информацијама из богате референсне грађе Дечјег одељења. Радионице програма „Све је култура“ реализоване су са 110 ученика петог разреда. Било је 5 група, а одржано је 13 сусрета у којима су петаци у играма-презентацијама „корак по корак“ откривали детаље из живота и стваралаштва великана уметности и културе. Ученици шестог разреда у програму „Завичајни појмовник“ учили су у шест сусрета „све о завичају од А до Ш“. Будућа 22 промотера локалне културне баштине стекли су знање и звање завичајаца. Програм „Интернетом до занимања“ имао је 5 група и исто толико сусрета са 60 ученика осмог разреда који су имали прилику да више сазнају о мрежи средњих школа, атрактивним и дефицитарним занимањима и „корисним сајтовима“ на којима могу да се што боље информишу пре него што донесу једну од важнијих одлука у животу. Средњошколцима учествују у три програма. „Култура надохват руке“ окупила је и ове године ученика првог разреда књажевачких средњих школа. У 5 сусрета учесници су кроз виртуелну шетњу упознали најзначајније светске институције уметности и културе. Програм „Истраживањем до знања“ имао је 11 полазника. У 5 радионица ученици другог разреда савладавали су технике за самостално истраживање и писање истраживачких радова. Књажевачким матурантима посвећен је програм „Европска унија“. У свакој од пет радионица обрађена је по једна тема која се тиче настанка, функционисања и важности Европске уније и успостављања стабилне Европе, која почива на заједничким интересима велике породице држава и народа. Посебну пажњу посветили смо деци којој је потребна додатна подршка у остваривању права на културу. Двојезични програм „Мачке перу веш – E muce thoven gada“ имао је 5 радионица и 60 малишана који су пратили програм на српском и ромском језику развијајући позитиван став према себи, свом језику и култури, култури и традицији средине у којој живе и националној културној баштини. Деци са сметњама у развоју, кроз индивидуалне и групне сусрете програма „Кад имаш друга, имаш све“, омогућено је да развијају своје капацитете и креативност и промовишу своје знање и вештине на изложбама и у публикацијама које објављује Библиотека. Говорећи у бројевима, Библиотека је током 2017. на овим програмима окупила 988 деце и младих, на 135 сусрета.

„Бибин чаробни свет“ током године посети и велики број малишана са родитељима, ђаци којима је Дечје одељење право место за писање домаћих задатака, самостално учење и истраживање, учитељи, наставници и професори са својим одељењима, јер је Библиотека место згодно и за различите школске потребе – одржавање школског часа из српског језика и књижевности или часа о завичајној историји и култури, на пример.

Круна свих активности које се реализују у малом простору Дечјег одељења је Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ која је ове године имала 96 непосредних учесника. Кад се томе придруже малишани који су учествовали у изради 19 колективних радова за ликовни конкурс, онда та бројка прелази стотину деце – непосредних учесника „Бибиних полица“!

Манифестација и сви едукативно забавни, креативни и информативни програми реализовани су у сарадњи са Предшколском установом „Бајка“, основним школама „Димитрије Тодоровић Каплар“, „Вук Караџић“, „Дубрава“ и „Младост“, Књажевачком гимназијом и Техничком школом.