година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ организоваће Манифестацију дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Циљ овог пројекта је подстицање, подршка и промоција стваралаштва деце и младих, њихово укључивање у културни живот локалне заједнице и остваривање њихових права у области културе. Пројекат се реализује од 1. септембра до 1. децембра 2016. године.

 

Како је то већ уобичајено у Библиотеци када су у питању активности намењене деци и младима, планирано је и овог пута да пројекат окупи велики број учесника различитог узраста – од предшколаца до матураната, талентованих за различите врсте креативног изражавања – ликовно, литерарно, драмско, музичко, плес... Тема свих главних и пратећих активности манифестације биће везана за писца за децу рођеног у нашем крају, Брану Цветковића. Главне активности пројекта су креативне радионице, у којима ће са полазницима-основцима радити писци за децу Игор Коларов и Бранко Стевановић (креативно писање, поезија и проза), редитељ и књижевник Владимир Андрић (драмско стваралаштво), ликовни уметници и педагози (илустровање литерарних радова, израда сценографије и костима...), а са полазницима-средњошколцима библиотекари (извештавање са манифестације, припремање јавног часа, презентација, изложби књига, изложби ликовних радова...).

 

Завршна свечаност Манифестације (премијера представе, представљање аутора најуспешнијих ликовних и литерарних радова, промоција публикације настале током Манифестације и др.) одржаће се на Светски дан детета, 20. новембар 2016.