година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Министарство културе подржало два пројекта библиотеке

Према управо објављеним резултатима конкурса Министарства културе и информисања Републике Србије, Народној библиотеци „Његош“ одобрена су средства за суфинансирање два пројекта у области савременог стваралаштва, који ће се реализовати до краја 2016. године.

Реализација пројекта „Истраживање језика и фолклора Рома“, одобреног у области културних делатности националних мањина у Републици Србији, подразумева лингвистичка и фолклористичка истраживања у ромским насељима у Књажевцу и Минићеву.  

У области културних делатности деце и за децу и младе, Библиотеци је одобрен пројекат Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Циљ пројекта је подстицање, подршка и промоција стваралаштва деце и младих, њихово укључивање у културни живот локалне заједнице и остваривање њихових права у области културе. Овом манифестацијом, у чију ће реализацију осим књажевачких малишана бити укључени афирмисани књижевни и ликовни ствараоци, као и многи други сарадници, Библиотека обележава десетогодишњицу активног рада Дечјег одељења.

За суфинансирање ових пројеката Министарство културе и информисања одобрило је укупно 670.000 динара.