година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Радим, дакле постојим“

У сусрет Светском дану књиге и ауторског права, који се у целом свету обележава 23. априла на дан смрти два великана књижевности Шекспира и Сервантеса, Народна библиотека „Његош“ је у сарадњи са Унијом средњошколаца реализовала једнодневни волонтерски програм за ученике Књажевачке гимназије.

Сусрет у најстаријој установи културе у Књажевцу почео је виртуелном шетњом кроз највеће светске и националне библиотеке: Конгресну, Александријску, Националну библиотеку Француске, Народну библиотеку Србије и Библиотеку Матице српске. Будући академци упознали су  све предности коришћења електронског каталога и самосталног сналажења у библиотечком фонду. После едукативног дела сусрета, тим од осам средњошколаца помогао је у оплемењивању дела Библиотеке намењеног за одлагање и продају старих наслова и сређивању депоа Библиотеке.

Једнодневна акција Уније средњошколаца организована је у циљу прикупљања средстава за фонд из кога се финансирају пројекти ученичких парламената, под слоганом „средњошколци за средњошколце“. Пројекат носи назив „Радим, дакле постојим“.

Народна библиотека „Његош“ је „својим“ волонтерима поклонила књиге и подстакла младе да размишљају о новим видовима сарадње, у складу са њиховим потребама и интересовањима.