година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

ЗАВИЧАЈНИ ПОЈМОВНИК: Сценски приказ „Наши славни суграђани“

Који су Књажевчани учествовали у ослобођењу вароши од Турака, ко је написао прву књигу и први научни рад, које су значајне државничке послове обављали неки наши славни суграђани, ко је саградио „камени мост“ у центру вароши, чиме се бавио човек који је подигао Џервинову вилу, нека су од питања на која одговор знају најмлађи „завичајци“, ученици шестог разреда све три књажевачке основне школе.

О свему томе, и о 200 других појмова о завичају од А до Ш, научили су на 11 радионица током првог полугодишта ове школске године. Мали сценски приказ „Наши славни суграђани“ припремили су и приказали у вршњацима у ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, „Вук Караџић“ и „Дубрава“. Филип Павловић представио се у улози првог гургусовачког судије Ивана Стојковића, Матеја Михајловић у улози прослављеног хајдука и гургусовачког капетана Тодора Тоше Ђорђевића, Стефан Рађеловић у улози учитеља и списатеља Тодора Влајића, лекара и истраживача књажевачког краја Стевана Мачаја глумио је Михајло Матић, историчара и првог председника Народне скупштине Краљевине СХС глумила је Мина Здравковић, радикалског првака Алексу Ацу Станојевића представио је Михајло Миљковић, грађевинског инжењера Боривоја Раденковића Јана Живковић, лекара и књижевника Милутина Велимировића Сара Маринковић, у улози једног од најзначајнијих наших музичара Предрага Милошевића био је Стефан Трифуновић, а у улози богатог бизнисмена Ђоке Цветковића Видосава Јовановић.

Прилику да присуствују извођењу ове представе „завичајаца“ имали су наши суграђани у Геронтолошком центру Књажевац и у Атријуму Споменика слободе.

"Завичајци" су на крају добили дипломе о завршеном курсу о завичају и публикацију "Књажевац - о завичају од А до Ш".