година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Слово, писмо, књига

У недељи између два важна празника језика, књиге и културе, библиотекари Народне библиотеке „Његош“ различитим активностима обележавају Међународни дан матерњег језика и Национални дан књиге.

Тим поводом, гости Дечјег одељења Библиотеке били су малишани ромске националности, ученици млађих разреда Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“. Деца су слушала причу Лидије Клеменчич „Хоћу да будем дете“ о ромском дечаку који се без обзира на услове у којима живи, неразумевање средине и то што је „другачији“ изборио за своје место међу вршњацима. Од бројних поука које су деца препознала у изабраној лиератури издвојиле су се речи малог Драгише који је библиотекарима рекао да се не стиди што је Ром и да је поносан кад говори свој матерњи језик. Сви заједно обећали су да ће завршити школу и преводити и писати књиге за децу на ромском језику, којих сада готово и да нема.

Сусрет је завршен упоредним представљањем појмова на српском и ромском језику од А до Ш, а малишани су се забавили израдом двојезичних бук маркера са прелепим илустрацијама. На поклон су добили бук маркере – ручни рад књажевачких библиотекара.

Сусрет је део редовоног едукативно забавног програма за децу „E muce thoven gada“, који Народна библиотека „Његош“овог пута  организовала у сарадњи са школом „Каплар“ и педагошким асистентом Маријом Симић.