година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Рромано графемари: како се на ромском каже...

Рромано графемари: како се на ромском каже... (Едукативни програм „Мачке перу веш“, 15. децембар 2015)

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организовано је дружење са ромском децом, ученицима млађих разреда Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“.

Деци су представљене књиге и приручници намењени бржем и лакшем савладавању слова и технике читања, а они су се библиотекарима похвалили знањем које су савладали у првом полугођу. Забавили су се уз презентацију упоредног представљања појмова из ромске и ћириличне азбуке, разговарали о разликама које постоје у ромском језику у различитим деловима наше земље. Деца су била врло расположена да поделе своје знање, па су библиотекари научили како се на ромском каже дете, цвет, књига, месец...
Сусрет је завршен презентацијом и причом о Деда Мразу који је ишао у школу, највише волео да учи језике, математику и географију и који постоји све док постоји новогодишња чаролија у коју деца верују. На крају, малишани су Дечје одељење украсили својим радовима из новогодишње бојанке.
Сусрет са ромским малишанима одржан је у сарадњи са педагошким асистентом Маријом Симић из школе „Каплар“ и део је програма „Е muche thoven gada – Mачке перу веш“, чији је циљ додатна подршка ромским малишанима у описмењавању, стицању навике читања, редовног похађања наставе и коришћења библиотечких услуга.