година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„РАДИ СЕ И ЗА ИСТОРИЈУ...“ Ћаскање о „Књажевачким новинама“

Поводом постављања дигиталне колекције „Књажевачких новина“ на сајт Народне библиотеке „Његош“ (www.biblio-knjazevac.org, Дигитална завичајна збирка), 4. септембра, на дан када је пре 37 година изашао први број, ћаскали смо са Зораном М. Јовановићем, једним од првих новинара, уредником и главним и одговорним уредником, Славољубом Петровићем, новинаром и првим директором, и новинарима листа Наташом Марковић и Драганом Миладиновићем.

Они су са публиком поделили сећања на новине које су у време када су излазиле, од 1978. до 2000. године, имале значајну улогу у локалном информисању. Највише се говорило о ономе што у новинама не пише – о животу редакције, новинарском позиву, људима који су допринели да „Књажевачке новине“ у своје време буду један од најбољих локалних листова, а данас својеврсна хроника у којој су забележени драгоцени подаци о животу књажевачке општине последњих деценија 20. века.

Исте вечери и истим поводом, у Великој галерији Дома културе отворена је изложба фотографија „Књажевац има будућност, али какву“, инсиприсана фото-архивом „Књажевачких новина“, грађом која се чува у Завичајној збирци Библиотеке. Аутори изложбе су млади Књажевца, полазници радионица визуелног причања прича, одржаних у организацији Центра Локалне Демократије LDA Књажевац, a у оквиру пројекта „Регионална платформа за дијалог и партиципацију младих Балкана“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 9 semtembar 2015