година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Поглед из срца“

У оквиру програма обележавања 155 година од оснивања читалишта у Књажевцу, Народна библиотека „Његош“ организовала је дружење са писцима за децу Владимиром Андрићем и Бранком Стевановићем, изложбу Змајевих дечјих игара „Молим вас...нацртај ми овцу“, уручене су награде најуспешнијим учесницима литерарног конкурса, а посебно изненађење за децу било је промовисање маскоте Дечјег одељења Биби Сликовчице.

Током тродневног боравка у Књажевцу, познати, признати и вишеструко награђивани писци за децу Владимир Андрић и Бранко Стевановић дружили су се најпре са децом из основних школа у Минићеву и Кални, местима у којима Библиотека има своје огранке. Дружење је настављено са малишанима припремних група у Предшколској установи „Бајка“, а програм за књажевачке основце организован је у великој сали Дома културе. Владимир и Бранко представили су се деци својим песмама и причама и уручили награде најуспешнијим учесницима литерарног књижевног конкурса „Поглед из срца“. Дечје радове оцењивали су књижевници Игор Коларов и Бранко Стевановић. Посебно изненађење и радост за најмлађе била је промоција маскоте Дечјег одељења Биби Сликовчице која је инспирисана књигом „Мали принц“,  израђена по нацрту ликовног педагога и уметника Радета Ристића, име и своју песму Биби je добила од Бранка Стевановића, а од сада ће „становати“ на Дечјeм одељењу Народне библиотеке „Његош“.  У холу Дома културе малишани су били у прилици да погледају групну међународну изложбу Змајевих дечјих игара „Молим вас...нацртај ми овцу“, коју чине радови 140 уметника из седам земаља. Изложба ће бити отворена до 30. маја.
Библиотека је организовала и сусрет награђених ученика са Владимиром и Бранком. Тако су малишани имали прилику да од писаца из својих читанки и лектира добију савете и смернице за даље бављење писањем поезије и прозе.

 Пратећа манифестације програма „Са библиотеком кроз векове“ је продајна изложба књига Издавачког студија „Чекић“ која је отворена у читаоници Народне библиотеке „Његош“ до 15. јуна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22. мај 2015