година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Имам право да имам право!

Прича о дечјим правима увек је занимљива и актуелна тема за малишане. Зато Народна библиотека „Његош“ током целе године настоји да реализује едукативно- забавне и културне програме и тако промовише право деце на културу, информисање, писменост, образовање, читање, игру.   

Ипак, једном годишње на Дечјем одељењу Библиотеке окупе се предшколци да заједно са својим васпитачима и библиотекарима „обнове градиво“ и још једном поразговарају о најважнијим стварима које се тичу најмлађих и најважнијих становника планете.

Овог новембра, када Конвенција о правима детета слави 25. рођендан,  предшколци су се у „Читаоници играоници“ подсетили најважнијих принципа овог међународног уговора. Учећи да имају права, истовремено уче да та иста права припадају и другима. Залажући се за поштовање сопствених права, деца развијају осећај одговорности и поштовања права других. Исто тако, учествујући у доношењу одлука, деца лакше преузимају на себе одговорност за њихову примену. ..

Прича о дечјим правима илустрована је маштовитим дечјим цртежима који не само да красе Дечје одељење Библиотеке, већ служе и као подсетник одраслима на њихову одговорност према деци. Сваког дана у години.