година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

"Кад имаш друга, имаш све"

Ученици са развојним сметњама специјалних одељења школе "Димитрије Тодоровић Каплар" и њихови наставници били су гости Дечјег одељења Библиотеке.

Била је ово прилика да вредни, маштовити и истрајни малишани покажу шта умеју и могу. Током четворочасовног дружења са посетиоцима програма, девојчице и дечаци су се представили песмом, рецитацијом и глумом, а сценски приказ "Кад имаш друга, имаш све" извели су чак три пута!

Тако су у приредби имали прилику да уживају њихови другари из основних школа, средњошколци и одрасли. Ови дивни малишани на једном месту су окупили децу, младе, директоре, инспекторе, педагоге, психологе, социјалне раднике, правнике, учитеље, професоре, занатлије, хуманитарце, новинаре, фотографе, библиотекаре...

Осим што су уживали у програму, посетиоци су разгледали и изложбу дечјих радова која је имала хуманитарни карактер, па су продајом предивних извезених, осликаних, сашивених, нанизаних, исплетених украсних и употребних предмета прикупљена средства за лакши и лепши боравак на екскурзији. Вишесатни програм пратили су филмови награђени на различитим конкурсима и презентације активности које Актив дефектолога  реализује у специјалним одељењима школе "Каплар".